Περιοδοντίτιδα - Ουλίτιδα

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Η οδοντική πλάκα είναι σημαντικός παράγοντας και για την ανάπτυξη περιοδοντικής νόσου και αν δεν απομακρύνεται με τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και καθαρισμό με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια, τότε βλάπτει τα άκρα των ούλων και τα κάνει να πρήζονται και να φλεγμονούν, εμφανίζοντας τάση για αιμορραγία κατά το βούρτσισμα. Η κατάσταση αυτή καλείται ουλίτιδα και είναι απολύτως αναστρέψιμη με το κατάλληλο βούρτσισμα και καθαρισμό με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια. Έτσι ,η αιμορραγία των ούλων δε σημαίνει ότι τα βουρτσίζετε πολύ δυνατά, αλλά ότι χρειάζεται να αρχίσετε να βουρτσίζετε αυτό το σημείο του στόματος σας πιο προσεκτικά για να το επαναφέρετε σε υγιή κατάσταση. Αυτόματη αιμορραγία των ούλων χωρίς βούρτσισμα είναι παθολογικό σημείο και πρέπει να διερευνηθεί επειγόντως από τον οδοντίατρο.

periodontitida.ponodontos.gr3Αν η πλάκα δεν αφαιρεθεί από τα δόντια για κάποιο χρονικό διάστημα, τότε ασβεστοποιείται (τρυγία) και δεν μπορεί να αφαιρεθεί με το βούρτσισμα και πρέπει να αφαιρεθεί από τον οδοντίατρο. Εαν αυτό δεν συμβεί, θα οδηγήσει στη συσσώρευση κι άλλης πλάκας και περαιτέρω βλάβη των ούλων.

Όσο μεγαλώνετε, η χρήση των δοντιών κάνει τα άκρα των ούλων ελαφρώς να συρρικνώνονται. Αυτό είναι που λέγεται ότι μακραίνουν τα δόντια των ανθρώπων. Το δυνατό βούρτσισμα μπορεί, επίσης, να κάνει τα άκρα των ούλων να οπισθοχωρήσουν, αφήνοντας έκθετες τις ευαίσθητες ρίζες των δοντιών (υφιζήσεις).

 

periodontitida.ponodontos.gr4Ένα στα δέκα άτομα εμφανίζουν περιοδοντική νόσο. Πρόκειται για μια διεργασία κατά την οποία ο περιοδοντικός σύνδεσμος που συγκρατεί τα δόντια εντός του οστού καταστρέφεται από τα βακτήρια και τόσο ο σύνδεσμος όσο και το οστό υπαναχωρούν κάτω από τα ούλα. Αυτό οδηγεί στο σχηματισμό θυλάκων γύρω από τα δόντια, που επιδεινώνεται περαιτέρω καθιστώντας αδύνατο το βούρτσισμα των πασχόντων περιοχών. Καθώς προχωράει η νόσος, γεγονός που μπορεί να απαιτήσει 20 χρόνια, τα δόντια χαλαρώνουν ,αποκτούν κινητικότητα κι εν τέλει απαιτούν εξαγωγή. Η περιοδοντική νόσος είναι το πιο συχνό αίτιο απώλειας δοντιών σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω.

Σε κάποιες περιπτώσεις η έλλειψη βουρτσίσματος,ιδιαίτερα σε καπνιστές, προκαλεί μια οξεία λοίμωξη που καλείται οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα. Αυτή προκαλεί εξέλκωση και αιμορραγία των άκρων των ούλων και έντονα δύσοσμη αναπνοή. Η θεραπεία περιλαμβάνει καθαρισμό των δοντιών,ένα πρόγραμμα σωστού βουρτσίσματος και ενίοτε αντιβιοτικά. Αν η κατάσταση υποτροπιάσει, πρέπει να διερευνηθεί το υποκείμενο αίτιο που την προκαλεί.

Όλες αυτές οι καταστάσεις μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν αν προσέχετε τα δόντια σας και δίνονται σαφείς οδηγίες στοματικής υγιεινής με την χρήση βίντεο αλλά και γραπτά.

Tα συμπτώματα της περιοδοντικής νόσου είναι τα ακόλουθα:

 • Αιμορραγία των ούλων στο βούρτσισμα ή από μόνα τους
 • Κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα
 • Ούλα που έχουν αποκολληθεί από το δόντι
 • Ούλα πού έχουν υποχωρήσει (υφίζηση ούλων)
 • Επίμονη δυσοσμία
 • Πύον ανάμεσα στο δόντι και τα ούλα
 • Κινητικότητα δοντιών (άλλοτε μικρή και άλλοτε μεγάλη)
 • Αλλαγή στη θέση και στο τρόπο που έρχονται σε επαφή μεταξύ τους

Παράγοντες που προδιαθέτουν την περιοδοντίτιδα:

 • Άγχος
 • Κάπνισμα
 • Τραυματική σύγκλειση
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Μη ελεγχόμενος διαβήτης
 • Ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. aids)
 • Κακή στοματική υγιεινή
 • Ελλιπής απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας από τα δόντια
 • Κληρονομικότητα
 • Λήψη φαρμάκων
 • Συστηματικά νοσήματα

Θεραπεία :

Συντηρητική θεραπεία :

Με ειδικά εργαλεία καθαρίζεται η πέτρα από τη ρίζα, ανώδυνα με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής δεν νιώθει πόνο, ούτε κατά την διάρκεια της διαδικασίας ούτε μετά που θα πάει στο σπίτι. Το μειονέκτημα είναι ότι τα προϊόντα των μικροβίων μένουν και η καταστροφή συνεχίζεται με πιο αργό ρυθμό. Συνήθως απαιτούνται 4 - 6 επισκέψεις. Δίνονται οδηγίες στοματικής υγιεινής στον ασθενή (σωστός τρόπος βουρτσίσματος δοντιών στοματικό διάλυμα ή gel, μεσοδόντια βουρτσάκια). Σε ορισμένες περιπτώσεις στην αναγέννηση του ούλου που χάθηκε μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στους θυλάκους ειδικά αντιβιοτικά σκευάσματα βραδείας απελευθέρωσης, που βοηθούν στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροβιακών στελεχών των περιοδοντικών θυλάκων.

Ο ιδανικός χρόνος για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συντηρητικής περιοδοντικής θεραπείας είναι 3 μήνες.

Χειρουργική θεραπεία :

Γίνεται κρημνός (ανοίγονται τα ούλα) καθαρίζονται και μετά γίνεται η συρραφή τους (ράβονται). Τα πλεονεκτήματα είναι η αναγέννηση χαμένων περιοδοντικών ιστών, μείωση περιοδοντικών θυλάκων, ευκολότερη πρόσβαση στη επιφάνεια της ρίζας του δοντιού με εναπόθεση τρυγίας, ακριβέστερος καθορισμός πρόγνωσης. Ο ασθενής νιώθει πόνο μετά την επέμβαση. Το μειονέκτημα είναι ότι παρουσιάζονται ευαισθησίες στα δόντια, στο κρύο και το ζεστό μετά την επέμβαση και μέχρι την επούλωση.

Τι είναι ουλίτιδα ;

Ουλίτιδα είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τη φλεγμονή των ούλων. Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η αιμορραγία των ούλων, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών, το έντονα κόκκινο χρώμα των ούλων και η εμφάνιση διόγκωσης των ούλων, ή όπως το ονομάζουμε «πρήξιμο των ούλων».

Εάν δεν βουρτσίζουμε τακτικά τα δόντια μας ή τα βουρτσίζουμε με λάθος τρόπο, στη σχισμή ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα μας (ουλοδοντική σχισμή) συσσωρεύονται μικρόβια τα οποία έχουν σαν συνέπεια την φλεγμονή των ουλών.

Δημοσκόπηση

Πότε θα νιώθατε άνετα και ήρεμα στο οδοντιατρείο

Στοιχεία Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε Μαζί μας .

Διεύθυνση

ΙΩΑΝΝΗΣ θ. ΤΣΑΟΥΣΗΣ,
Βουρνάζου 6 και Τσόχα,
Αμπελόκηποι, Αθήνα,
+302106453352,
+306972053252
  

Connect With Us