Σφραγίσματα-τερηδόνα-φθόριο

Σφραγίσματα

Πότε ένα δόντι χρειάζεται σφράγισμα;

Όταν προσβληθεί από τερηδόνα. Πρόκειται για μία συχνή αρρώστια, που ξεκινά σαν μία μικροσκοπική τρύπα στην επιφάνεια του δοντιού (σμάλτο) η οποία σταδιακά μεγαλώνει και προσβάλλει βαθύτερα στρώματα του δοντιού. Συνήθως στα αρχικοί στάδια το δόντι φαίνεται ανέπαφο άλλα είναι μια ψευδής εικόνα αφού στο εσωτερικό του -που είναι και το πιο μαλακό (οδοντίνη)- εξαπλώνεται η διάβρωση από τα οξέα των μικροβίων και μένει ένα λεπτό στρώμα αδαμαντίνης σαν τσόφλι αυγού που κάποια στιγμή στη μάσηση σπάει και προκαλεί ανησυχία στον παθόντα.

Αν το δόντι δεν σφραγιστεί έγκαιρα, η τερηδόνα θα μολύνει το νεύρο και σταδιακά το δόντι θα καταστραφεί ολοσχερώς όποτε θα χρειάζεται απονεύρωση-ενδοδοντική θεραπεία.

Πώς γίνεται το σφράγισμα;

Ο γιατρός, αφού χορηγήσει τοπική αναισθησία, απομακρύνει το χαλασμένο οδοντικό ιστό και αντικαθιστά το κομμάτι του δοντιού που λείπει με ένα συνθετικό υλικό. Τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι συνήθως δύο: το αμάλγαμα και η ρητίνη.

Σφραγίσματα αμαλγάματος

teridona.ponodontos.gr6Είναι τα γνωστά σε όλους μεταλλικά (μαύρα) σφραγίσματα. Το αμάλγαμα είναι ένα κράμα υδραργύρου και διαφόρων μετάλλων ( χαλκού, αργύρου, κασσίτερου, ψευδαργύρου κ.λπ.).Πρόκειται για ένα αξιόπιστο και δοκιμασμένο στα χρόνια οδοντιατρικό υλικό, η χρήση του οποίου έχει περιοριστεί για αισθητικούς λόγους όπως και για την τοξική δράση του υδραργύρου που περιέχει. Από μελέτες που έχουν γίνει, έχει βγει σαν συμπέρασμα ότι μέχρι 3 σφραγίσματα αμαλγάματος στο στόμα είναι ακίνδυνα.

Σφραγίσματα ρητίνης (λευκά)

Η συνθετική ρητίνη είναι ένα πολυμερές υλικό το οποίο μπορεί να κολλήσει στον οδοντικό ιστό και να αντικαταστήσει ένα τμήμα του δοντιού που λείπει. Τα σφραγίσματα ρητίνης είναι πολύ υψηλής αισθητικής, καθώς δεν ξεχωρίζουν από το φυσικό δόντι. Το ίδιο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την βελτίωση της όψης των μπροστινών δοντιών (bonding). Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως τα σκούρα μεταλλικά σφραγίσματα από αμάλγαμα έχουν καταργηθεί εδώ και χρόνια και θεωρούνται πλέον τοξικά λόγω του υδραργύρου που περιέχουν. Είναι λοιπόν επιβεβλημένο να αντικαθίστανται από λευκά βιολογικά και πλήρως βιοσυμβατά σφραγίσματα.Αντικατάσταση παλαιών μεταλλικών σφραγισμάτων με σφραγίσματα συνθετικής ρητίνης.

sfragismata-ritinis.ponodontos.gr

Ένθετα και επένθετα

Είναι “σφραγίσματα” από πορσελάνη ή ρητίνη που κατασκευάζονται από τον τεχνίτη.

Ο οδοντίατρος τροχίζει το δόντι όπως στο σφράγισμα και αντί να βάλει στην κοιλότητα σύνθετη ρητίνη (άσπρο σφράγισμα) ή αμάλγαμα παίρνει αποτύπωμα και ο οδοντοτεχνίτης κάνει το “σφράγισμα”.

Τα ένθετα και τα επένθετα έχουν πολύ καλύτερη αισθητική, μεγαλύτερη αντοχή όποτε και πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

dentalcosmeticstudionew62013003

Μπορεί ένα σφραγισμένο δόντι να ξαναχαλάσει;

Ναι! Μάλιστα, ένα δόντι ήδη σφραγισμένο έχει αυξημένες πιθανότητες να προσβληθεί ξανά από τερηδόνα σε σχέση με ένα ακέραιο δόντι.

Πόσα χρόνια διαρκεί ένα σφράγισμα;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως;

  • την ευπάθεια του κάθε ατόμου στην τερηδόνα
  • την έκταση της αρχικής βλάβης του δοντιού (πόσο μεγάλο είναι το σφράγισμα)
  • το επίπεδο στοματικής υγιεινής
  • την διατροφή

Τα μαύρα σφραγίσματα κρατάνε περισσότερο από τα λευκά;

Σε απόλυτες τιμές τα μεταλλικά σφραγίσματα διαρκούν περισσότερο από τα λευκά αλλά η καταλληλότητα είναι σε άμεση σχέση με την κάθε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε.Το μεταλλικό σφράγισμα σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει καλύτερη συμπεριφορά (.πχ. όταν η τερηδόνα επεκτείνεται κάτω από τα ούλα).Σε άλλες περιπτώσεις όμως το λευκό υλικό (ρητίνη), λόγω της ικανότητάς του να συγκολλάται με τους οδοντικούς ιστούς, ενισχύει τα αποδυναμωμένα τοιχώματα του δοντιού και τα προστατεύει από πιθανό κάταγμα.

Κάθε πότε πρέπει να αντικαθίστανται τα σφραγίσματα;

Ένα σφράγισμα πρέπει να αλλαχθεί εάν :

  • εμφανιστεί ξανά τερηδόνα στο δόντι
  • σπάσει κομμάτι από το σφράγισμα ή από τα τοιχώματα του δοντιού
  • το υλικό του σφραγίσματος δεν έχει καλή επαφή με το δόντι και αφήνει μικρό κενό (περιεμφρακτικός χώρος)
  • εμφανιστεί πρόβλημα με το νεύρο του δοντιού
  • ακόμα και αν δεν συντρέχει κάποια από αυτές τις προϋποθέσεις, πολύ παλαιά σφραγίσματα (άνω των 15 ετών) πρέπει να αντικαθίστανται καθώς το υλικό σταδιακά εκφυλίζεται.
  • ακόμα και αν δεν συντρέχει κάποια από αυτές τις προϋποθέσεις, πολύ παλαιά σφραγίσματα (άνω των 15 ετών) πρέπει να αντικαθίστανται καθώς το υλικό σταδιακά εκφυλίζεται.

Τερηδόνα

Γιατί χαλάνε τα δόντια ;

Η βασική αιτία που προκαλεί την καταστροφή των δοντιών είναι η τερηδόνα. Πρόκειται για μια συχνή αρρώστια, που ξεκινά σαν μια μικροσκοπική τρύπα στην επιφάνεια του δοντιού (σμάλτο), η οποία σταδιακά μεγαλώνει. Εάν το δόντι δεν σφραγιστεί έγκαιρα, η τερηδόνα προσβάλλει το νεύρο και δημιουργεί φλεγμονή και απόστημα στην άκρη της ρίζας του δοντιού. Όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια ευπάθεια στην τερηδόνα: η φύση έχει δώσει σε ορισμένους ανθεκτικότερα δόντια απ' ότι σε άλλους.

Που οφείλεται η τερηδόνα ;

Η τερηδόνα προκαλείται από τα μικρόβια που υπάρχουν μέσα στο στόμα. Κάθε φορά που τρώμε και ιδίως αν η τροφή περιέχει ζάχαρη (έστω και ελάχιστη), τα μικρόβια παράγουν οξέα, τα οποία διαβρώνουν τους οδοντικούς ιστούς.

Μπορούμε να προλάβουμε την τερηδόνα;

Ναι, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η σύγχρονη οδοντιατρική, για τον σκοπό αυτό διαθέτει δύο βασικά όπλα : το φθόριο και τις προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών (sealants)

Φθόριο

Το φθόριο είναι ένα φυσικό συστατικό , που υπάρχει σε διάφορες μορφές στο έδαφος , το νερό κ.λ.π. Κάτω από ειδικές συνθήκες , το φθόριο μπορεί να εισχωρήσει μέσα στη μοριακή δομή του δοντιού και πιο συγκεκριμένα να ενσωματωθεί στους κρυστάλλους της αδαμαντίνης (σμάλτο του δοντιού ) . Αποτέλεσμα αυτής της ενσωμάτωσης είναι η θεαματική αύξηση της αντοχής του δοντιού απέναντι στα οξέα που προκαλούν την τερηδόνα. Επίσης , το φθόριο έχει την ικανότητα να θεραπεύει την τερηδόνα όταν αυτή βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Δηλαδή μία τερηδονική βλάβη που μόλις ξεκινά μπορεί να θεραπευτεί μόνιμα χωρίς τρόχισμα ή σφράγισμα με την χρήση ειδικών φθοριούχων σκευασμάτων.

Πώς χορηγείται;

Το φθόριο μπορεί να δοθεί συστηματικά στον ανθρώπινο οργανισμό ή να εφαρμοστεί τοπικά επάνω στα δόντια .

Α) Συστηματική χορήγηση : Η λήψη φθορίου από τη γενική οδό (δηλαδή σε χαπάκια ή σταγόνες ) αφορά μόνο τις μικρές ηλικίες (από 6 μηνών έως 8 ετών ) και γίνεται καθημερινά , σε δοσολογία που καθορίζει ο οδοντίατρος . Στη χρονική αυτή περίοδο γίνεται η διάπλαση των δοντιών και το φθόριο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος φτάνει στα δόντια όπου και εγκαθίσταται , αποτελώντας πλέον μια μόνιμη ασπίδα απέναντι στην τερηδόνα.

Β) Τοπική χορήγηση : Αντίθετα με την συστηματική χορήγηση, που είναι κατάλληλη μόνο για τα παιδιά, η τοπική εφαρμογή φθορίου επάνω στα δόντια (φθορίωση ) είναι ωφέλιμη σε όλες τις ηλικίες .

Η φθορίωση είναι μία απλή και εντελώς ανώδυνη διαδικασία , κατά την οποία γίνεται επάλειψη των δοντιών με ειδικά φθοριούχα φάρμακα υψηλής περιεκτικότητας. Φθορίωση πρέπει να γίνεται κάθε εξάμηνο σε όλα τα παιδιά, από ηλικίας 5 ετών μέχρι την ενηλικίωση , αλλά και σε όσους ενήλικες έχουν ευπάθεια στην τερηδόνα. Ένας πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος εφαρμογής φθορίου στα δόντια είναι η φθορίωση κατ' οίκον από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο.

Πιο συγκεκριμένα , ο οδοντίατρος κατασκευάζει και χορηγεί στον ασθενή δύο μαλακούς νάρθηκες που εφαρμόζουν στην πάνω και κάτω γνάθο , μέσα στους οποίους ο ασθενής τοποθετεί ένα ειδικό φθοριούχο σκεύασμα και τους φορά για λίγα λεπτά , καθημερινά ή 1-2 φορές την εβδομάδα , ανάλογα με την περίπτωση .Έχει αποδειχθεί ότι με την μέθοδο αυτή η εμφάνιση τερηδόνας μειώνεται κατά 70-80% !

Πόσο ασφαλές είναι το φθόριο;

Η χορήγηση φθορίου τόσο συστηματικά όσο και τοπικά είναι απολύτως ασφαλής , εφόσον γίνεται υπό ιατρική καθοδήγηση . Για τούτο υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις και σήμερα πλέον κανείς δεν το αμφισβητεί. Άλλωστε , εδώ και αρκετές δεκαετίες σε πολλά κράτη όπως Σουηδία , Αμερική κ.λπ. γίνεται προσθήκη φθορίου στο πόσιμο νερό . Δυστυχώς , στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμα κάτι ανάλογο .

SEALANTS (προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών)

Εάν παρατηρήσουμε τα δόντια μας θα διαπιστώσουμε ότι δεν αποτελούνται από λείες επίπεδες επιφάνειές αλλά έχουν πολύπλοκη μορφολογία. Ιδιαίτερα στα πίσω δόντια, οι οριζόντιες επιφάνειες που συμμετέχουν στη μάσηση έχουν έντονες σχισμές, αυλάκια και βαθουλώματα. Στο 70% των περιπτώσεων η τερηδόνα ξεκινά από τα σημεία αυτά, καθώς ευνοούν τη συγκράτηση των μικροβίων.

Τερηδόνα μασητικής αύλακας

Οι επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι ακόμα και το σχολαστικότερο βούρτσισμα των δοντιών δε μπορεί να απομακρύνει τα μικρόβια που έχουν παγιδευτεί μέσα στις σχισμές των μασητικών επιφανειών. Με άλλα λόγια , οι διάφορες ανωμαλίες των δοντιών προσφέρουν ένα ιδανικό καταφύγιο στα μικρόβια ,τα οποία πολλαπλασιάζονται και αναπτύσσουν την επιβλαβή δραστηριότητα τους. Το σοβαρό αυτό πρόβλημα της τερηδόνας οπών και σχισμών έρχονται να λύσουν τα sealants, με τρόπο εντυπωσιακό.

Τι είναι τα sealants;

Οι προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών ή sealants είναι λεπτές μεμβράνες που καλύπτουν τα αυλάκια και τις σχισμές των δοντιών . Με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται η συσσώρευση μικροβίων στις ευπαθείς αυτές περιοχές. Επιπλέον , τα sealants νεότερης γενιάς έχουν την ικανότητα να απελευθερώνουν συνεχώς φθόριο, με αποτέλεσμα να ενισχύουν τοπικά την άμυνα του δοντιού απέναντι στην τερηδόνα . Ακόμα και αν στο σημείο όπου τοποθετούνται έχει ήδη εμφανιστεί τερηδόνα , η βλάβη θεραπεύεται χωρίς τρόχισμα ή σφράγισμα , εφόσον βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Πώς τοποθετούνται;

Η διαδικασία τοποθέτησης των sealants είναι απλή και εντελώς ανώδυνη και δεν απαιτεί ούτε τρόχισμα των δοντιών ούτε τοπική αναισθησία . Αρχικά γίνεται μία προετοιμασία των οδοντικών επιφανειών και στην συνέχεια τοποθετείται το υλικό, το οποίο αρχικά είναι σε υγρή μορφή και στερεοποιείται με τη χρήση ειδικής συσκευής φωτός ορατού φάσματος. Η διάρκεια ζωής των sealants μέσα στο στόμα κυμαίνεται από 4εώς 8 χρόνια ή και περισσότερο. Επειδή η τοποθέτησή τους δεν προκαλεί καμία φθορά στα δόντια , μπορούμε να την επαναλάβουμε όσες φορές θέλουμε. Η προστασία που παρέχουν τα sealants στα σημεία που τοποθετούνται φτάνει το 100% . Προϋπόθεση γι αυτό είναι οι τακτικές επανεξετάσεις και η αντικατάσταση όσων sealants έχουν φθαρεί ή πέσει.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για την τοποθέτησή τους;

Τα sealants πρέπει να τοποθετούνται σε όλα τα παιδιά από την ηλικία των 5 ετών ως την ενηλικίωση. Από τα sealants μπορούν να ωφεληθούν και άτομα οποιαδήποτε ηλικίας, εφόσον έχουν ευπάθεια στην τερηδόνα . Τα sealants δε μπορούν να τοποθετηθούν σε δόντια με προχωρημένη τερηδόνα.

Δημοσκόπηση

Πότε θα νιώθατε άνετα και ήρεμα στο οδοντιατρείο

Στοιχεία Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε Μαζί μας .

Διεύθυνση

ΙΩΑΝΝΗΣ θ. ΤΣΑΟΥΣΗΣ,
Βουρνάζου 6 και Τσόχα,
Αμπελόκηποι, Αθήνα,
+302106453352,
+306972053252
  

Connect With Us