Ακτινολογία

Τμήμα προληπτικής & διαγνωστικής οδοντιατρικής - Ακτινολογικό τμήμα

Οι ακτινογραφίες αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τον οδοντίατρο, το οποίο μας δίνει πληροφορίες έτσι ώστε :

  • Να γίνει πρόληψη πολλών παθολογικών καταστάσεων της στοματικής κοιλότητας που δεν έχουμε αντιληφθεί
  • Να γίνει διάγνωση νόσων της στοματικής κοιλότητας, από τις οποίες συνήθως προσβάλλονται τα δόντια και τα οστά των γνάθων

Σας παρέχουμε ποδιά ακτινοπροστασίας μολύβδου με κολάρο για την προστασία του θυρεοειδούς ή για περιπτώσεις μη διαγνωσμένης εγκυμοσύνης κλπ.

Οπισθοφατνιακή ακτινογραφία (periapical x-ray)

Ο οδοντίατρος μπορεί να πάρει πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη τερηδόνων, την μορφολογία ρίζας και πολφικού θαλάμου, την ύπαρξη και μορφολογία περιακρορριζικών αλλοιώσεων, τον έλεγχο του φατνιακού οστού και των περιοδοντικών ιστών, την ύπαρξη καταγμάτων μύλης ή ρίζας, την ύπαρξη εσωτερικής ή εξωτερικής απορρόφησης ρίζας.

Πλήρης σειρά οπισθοφατνιακών ακτινογραφιών (full mouth)

Είναι μια πλήρης σειρά 14 οπισθοφατνιακών ακτινογραφιών και χρησιμεύουν στην εξέταση για την απεικόνιση των δοντιών και των περιακρορριζικών ιστών.

Ψηφιακή πανοραμική ακτινογραφία ενηλίκων & παίδων με περαιτέρω μειωμένη ακτινοβολία (digital panoramic x-ray)

Έχει καθιερωθεί στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη ως πολύτιμο διαγνωστικό μέσο και είναι η μοναδική τεχνική που επιτρέπει στον οδοντίατρο να δει σε μια μόνο εικόνα ολόκληρη την οδοντοφυΐα και τους παρακείμενους ιστούς. Γίνεται διάγνωση ύπαρξης τερηδόνων, ύπαρξης καταγμάτων δοντιών, ύπαρξης ακρορριζικών κύστεων, παρουσία περιοδοντικής νόσου, ύπαρξης παθολογικής κατάστασης των οστών της γνάθου, ύπαρξης εγκλείστων δοντιών. Χρησιμοποιείται επίσης σε ασθενείς με ενδείξεις δυσλειτουργίας κροταφογναθικής διάρθρωσης (ΚΓΔ), σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε ορθοδοντική θεραπεία, σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε τοποθέτηση εμφυτευμάτων, σε ασθενείς που πρόκειται να τοποθετήσουν μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες ή ακίνητες προσθετικές εργασίες, σε ασθενείς με κατάγματα γνάθου κ.α.

Με τον ψηφιακό ορθοπαντομογράφο που διαθέτουμε επιτυχγάνεται η διαδικασία να διαρκεί μόνο 5,5 sec για τους ενήλικες (με την μικρότερη δόση ακτινοβολίας) και 4,8 sec για τα παιδιά (με περαιτέρω μείωση της δόσης ακτινοβόλησης).

Ακτινογραφία Κροταφογναθικής Διάρθρωσης (ΚΓΔ) - (TMJ x-ray)

Είναι η μόνη μέθοδος, εκτός της αρθροσκόπησης και της ανοικτής χειρουργικής επέμβασης, με την οποία είναι δυνατόν να απεικονισθεί η μορφολογία της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης (ΚΓΔ). Είναι χρήσιμη λοιπόν, για να διαγνωσθούν τυχόν κατάγματα, καλοήθη ή κακοήθη νεοπλάσματα, ασυμμετρία της κάτω γνάθου, υπερτροφία ή υπερπλασία των κονδύλων κ.α.

Ακτινογραφία μετά πτερυγίου - (bitewing x-ray)

Είναι ένα πολύτιμο διαγνωστικό βοήθημα για την ανακάλυψη τερηδόνων των όμορων επιφανειών, ακόμα όταν αυτές δεν είναι δυνατόν να αποκαλυφθούν με τον ανιχνευτήρα και δεν είναι ορατές.

Ακτινογραφία δήξεως - (occlusal x-ray)

Χρησιμεύει για τον ακτινογραφικό έλεγχο της τομικής περιοχής, στο ένα ημιμόριο της άνω γνάθου ή σε όλη την υπερώα (για την άνω γνάθο) και για τον ακτινογραφικό έλεγχο της γενειακής περιοχής στο ένα ημιμόριο της κάτω γνάθου ή σε ολόκληρο το έδαφος του στόματος και τα οστά της κάτω γνάθου (για την κάτω γνάθο).

Ουσιαστικά είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις ύπαρξης παθολογικών καταστάσεων στα οστά των γνάθων, σε περιπτώσεις υπερωϊοσχιστιών, σε έγκλειστα δόντια της κάτω γνάθου που χρειάζεται να προσδιοριστεί η ακριβής θέση τους, σε υπεράριθμα δόντια ή σπέρματα στην περιοχή των πρόσθιων της άνω γνάθου, για τον έλεγχο καταγμάτων της γνάθου, για την αξιολόγηση κακοηθών βλαβών της γνάθου, σε περιπτώσεις σιαλολίθων και σε άλλες σπανιότερες παθολογικές καταστάσεις.

Δημοσκόπηση

Πότε θα νιώθατε άνετα και ήρεμα στο οδοντιατρείο

Στοιχεία Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε Μαζί μας .

Διεύθυνση

ΙΩΑΝΝΗΣ θ. ΤΣΑΟΥΣΗΣ,
Βουρνάζου 6 και Τσόχα,
Αμπελόκηποι, Αθήνα,
+302106453352,
+306972053252
  

Connect With Us