Βρουξισμός - Νάρθηκας βρυγμού

Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πάσχει από βρουξισμό και συχνά οι ασθενείς δεν το αντιλαμβάνονται. Βρουξισμός είναι η ακούσια αποτριβή ή σφίξιμο των δοντιών όπου συνδέεται με δυναμικές πλευρικές κινήσεις των σιαγόνων. Συνηθέστερη αιτία είναι από θυμό, ένταση, στρες ή απογοήτευση, διαταραχές ύπνου, δόντια που λείπουν ή δόντια που είναι στραβά, ατύχημα. Εντοπίζεται συνήθως κατά την διάρκεια της νύχτας. Μην κάνετε τα δόντια σας «δέκτη» του άγχους σας!

Περισσότερα...

Εξαγωγή

eksagogi.ponodontos.grΒασική επιδίωξη του οδοντιάτρου είναι η διατήρηση των δοντιών, που υπάρχουν στο στόμα του ασθενούς και η αποκατάσταση τους με θεραπευτικές ή προσθετικές μεθόδους. Όταν όμως διαπιστώνεται ακτινογραφικά και κλινικά, ότι η απόδοση του δοντιού στην λειτουργία μάσησης είναι αδύνατη ή είναι υπεύθυνο στην πρόκληση διαφορών διαταραχών, τότε οδηγείται στην αφαίρεση του.

Περισσότερα...

Σφραγίσματα-τερηδόνα-φθόριο

Σφραγίσματα

Πότε ένα δόντι χρειάζεται σφράγισμα;

teridona.ponodontos.gr2Όταν προσβληθεί από τερηδόνα. Πρόκειται για μία συχνή αρρώστια, που ξεκινά σαν μία μικροσκοπική τρύπα στην επιφάνεια του δοντιού (σμάλτο) η οποία σταδιακά μεγαλώνει και προσβάλλει βαθύτερα στρώματα του δοντιού. Συνήθως στα αρχικοί στάδια το δόντι φαίνεται ανέπαφο άλλα είναι μια ψευδής εικόνα αφού στο εσωτερικό του -που είναι και το πιο μαλακό (οδοντίνη)- εξαπλώνεται η διάβρωση από τα οξέα των μικροβίων και μένει ένα λεπτό στρώμα αδαμαντίνης σαν τσόφλι αυγού που κάποια στιγμή στη μάσηση σπάει και προκαλεί ανησυχία στον παθόντα.Αν το δόντι δεν σφραγιστεί έγκαιρα, η τερηδόνα θα μολύνει το νεύρο και σταδιακά το δόντι θα καταστραφεί ολοσχερώς όποτε θα χρειάζεται απονεύρωση-ενδοδοντική θεραπεία.

Περισσότερα...

Ακτινολογία

Τμήμα προληπτικής & διαγνωστικής οδοντιατρικής - Ακτινολογικό τμήμα

aktinografia.ponodontos.gr

Οι ακτινογραφίες αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τον οδοντιατρο, το οποίο μας δίνει πληροφορίες έτσι ώστε :

Περισσότερα...

Περιοδοντίτιδα - Ουλίτιδα

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

periodontitida.ponodontos.gr2Η οδοντική πλάκα είναι σημαντικός παράγοντας και για την ανάπτυξη περιοδοντικής νόσου και αν δεν απομακρύνεται με τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και καθαρισμό με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια, τότε βλάπτει τα άκρα των ούλων και τα κάνει να πρήζονται και να φλεγμονούν, εμφανίζοντας τάση για αιμορραγία κατά το βούρτσισμα. Η κατάσταση αυτή καλείται ουλίτιδα και είναι απολύτως αναστρέψιμη με το κατάλληλο βούρτσισμα και καθαρισμό με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια. Έτσι ,η αιμορραγία των ούλων δε σημαίνει ότι τα βουρτσίζετε πολύ δυνατά, αλλά ότι χρειάζεται να αρχίσετε να βουρτσίζετε αυτό το σημείο του στόματος σας πιο προσεκτικά για να το επαναφέρετε σε υγιή κατάσταση. Αυτόματη αιμορραγία των ούλων χωρίς βούρτσισμα είναι παθολογικό σημείο και πρέπει να διερευνηθεί επειγόντως από τον οδοντίατρο.

Περισσότερα...